A gerincferdülés –   idegen szóval scoliosis – számos kellemetlen tünettel, fájdalommal jár az idő múlásával. Vajon miért alakul ki a scoliosis? Milyen szövődményei lehetnek a gerincferdülésnek? A jó hírem az, hogy a gerincferdülés kezelése felnőtt korban sem lehetetlen, nem kell azt végleges állapotnak tekinteni! Vizsgáljuk meg, hogy mit lehet tenni gerincferdülés ellen.

 

A gerincferdülés jelei, tünetei

Amikor megnézünk egy egészsége hátat, akkor láthatjuk, hogy a gerincoszlop egyenesen a hát közepén halad.  Akkor beszélhetünk gerincferdülésről (scoliosis), amikor a gerincoszlop vonulatában asszimmetria lép fel:  kórosan oldalra görbül „C” vagy  „S” alakban.

gerincferdülés jelei

A görbület lehet egészen enyhe is, de ha meghaladja a 10 fokot , mindenképpen gerincferdülésről beszélünk.  Ha a gerincferdülés 20 fok alatti, akkor enyhe esetről van szó, míg 45 fok felett már súlyos állapotról beszélünk.

Ha nem is látjuk az illető gerincoszlopát, a scoliosis megállapítható a páciens állásából, tartásából is:

 • a váll vagy a csipő nem egy szinten helyezkedik el.
 • a nadrágszár sem tűnik egyforma hosszúnak a lábszáron.

A scoliosis további tünetei lehetnek:

 • hátfájás
 • fáradékonyság
 • csökkent fizikai terhelhetőség
 • sánta járás

A gerincferdülés két típusa

A gerincferdülés lehet funkcionális és strukturális. Előbbi kategóriába az oldalirányú görbületek tartoznak, melyeket nem kísér a gerinc csavarodása: előrehajlított helyzetben, valamint fekve eltűnik a görbület. A strukturális típusnál azonban már a gerinc háromdimenziós görbületéről beszélünk. Ez a súlyosabb elváltozás idővel a porckorongok deformitásához, vagyis porckorongsérvhez vezet.

A gerincferdülés okai

A  gerincferdülés jellemzően gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki. A gerinc kóros görbülete a 10-14 év közötti gyermekek kb. 4 százalékánál kimutatható. Az esetek 75 százalékában oka ismeretlen.

Az ismert okok közül a scoliosis csontozati problémára is  visszavezethető: veleszületett a csigolyafejlődési rendellenesség vagy a bordaösszenövés.

Számos más oka is lehet a gerincferdülésnek, például:

 • az egyik láb hosszabb mint a másik
 • izomgörcsök és gyulladások, mint például a vakbélgyulladás.
 • agyi bénulás
 • izomsorvadás
 • születési rendellenességek
 • fertőzések
 • daganatok
 • genetikai eredet, mint a Marfan-szindróma és Down-szindróma

 

A gerincferdülés megelőzése

A gerincferdülés a legtöbb esetben megelőzhető, ha már kisgyermekkorban megerősítjük a has- és hátizmokat tornával, sporttal. Fontos ezenkívül ergonomikusan megtervezett anatómiai iskolatáskát vásárolni, különösen iskolakezdéskor első osztályosoknak. Kamaszkorban a növekedéssel és a mozgásszegény életmóddal könnyen kialakul a hanyag tartás. Ilyenkor a felsősök és a középiskolások körében már nem „trendi” két vállon hordani az iskolatáskát vagy a hátizsákot, illetve az iskolai válltáskát is sokszor félvállon hordják a kamaszok, ami szintén scoliozishoz vezethet.   

 

A gerincferdülés következményei

Hosszútávon egyre erőteljesebb hátfájással,  derékfájással párosul és súlyos gerincproblémák kialakulásához vezethet. A csigolyák, porckorongok aszimmetrikusan terhelődnek és az egész vázrendszer statikai terhelése felborul. Idővel jelentős kopások, meszesedések jönnek létre, mely a gerincsérv kialakulását jelentős mértékben elősegítheti. A felnőttkori csípő, térd és boka ízületi kopás gyakran a gyermekkorban kialakuló gerincferdülésre vezethető vissza.

A gerincferdülés kezelése, gyógyítása

Ennyi kellemetlen tünet felsorolása után nyilván felmerül a kérdés, hogy vajon a scoliosis gyógyítható-e, hogy lehet a tüneteket enyhíteni, kezelni?

A scoliosis egy igen összetett betegség. Mivel a szakértők még mindig nem tudják, mi okozza a scoliosis esetek 80% -át, és sajnos nem mindig gyógyítható teljes mértékben,  még mindig van remény! Bizonyított módszerek vannak a scoliosis kezelésére és a tünetek csökkentésére

Kezelés gyógytornával

A gerincferdülés esetén alkalmazott gyógytorna a törzs izmainak erősítéséből, illetve nyújtógyakorlatok végzéséből áll. A torna hatására a gerinc menti izmok megerősödnek, a gerincoszlop rugalmasabbá válik, valamint felszabadul a káros terhelés alól.

A Schrott terápia különösen hatékony gyerekek gerincferdülésének kezelésében, mert célzott gyakorlatokkal erősíti a gerinc körüli izmokat, elősegítve ezzel a gerinc helyes tartásának kialakítását és fenntartását.

Műtéti beavatkozással

Műtétre csak legsúlyosabb esetekben kerül sor. Ilyenkor a gerincferdülés által okozott fájdalom szinte elviselhetetlen, a görbület jelentős, és a deformitás már a szív vagy a tüdő egészségét is veszélyezteti. A beavatkozás során fémcsavarokat, lemezeket vagy rudakat építenek a gerincoszlopba, melyek kiegyenesítik azt. A műtét azonban cseppet sem veszélytelen, sok komplikációval járhat. Akit mi ajánlunk: Dr. Rónai Márton gerincspecialista – gerincsebész

Segít a csontkovácsolás a gerincferdülésen

A  csontkovács a manuálterápiás kezelés során segíti az izmok, csontok és ízületek átrendezését. Két féle csontkovácsolás alkalmazható ilyenkor:  hagyományos és scoliosis specifikus.

Hagyományos csontkovács kezelés

A hagyományos kezelés – amelyet általános hátproblémákra alkalmaznak –   akkor ajánlott 13 év feletti betegeknél,  ha a görbület 20 fok vagy annál kisebb – tehát enyhe gerincferdülés kezelésére alkalmas  felnőttkorban. A hagyományos kezelés hasznos lehet a fájdalom enyhítésére is.

A gerinc mobilizálására és a görbe kiegyenesítésére a hagyományos csontkovácsolás során a gerincre és a bordákra helyeznek nyomást, miközben a páciens hason fekszik. A rosszul görbülő gerinc szabálytalan gömb alakul ki, hogy megfeszült az idegektől. A gerincre való lenyomás nem enyhíti ezt a feszültséget; ez tovább súlyosbítja az idegeket.

Scoliosis-specifikus csontkovácsolás

A scoliosis-specifikus csontkovácsolás során a gerincet fokozatosan korrigáljuk a  klasszikus gerincgörbe irányába. A scoliosis-specifikus mozdulatok pontosak és gyengédek. Ez a módszer segítheti a betegek gyógyulását az alábbi esetekben:

 • műtét után
 • amikor megpróbálják elkerülni a műtétet
 • tinédzserkorban
 • ha nem akarnak fűzőt viselni
 • valamint  más helyzetekben.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a szkolózis a gerinc oldalsó görbületét jelenti csupán, de ez egy kicsit bonyolultabb ennél.

A gerincnek három görbülete van: a nyaki lordózis, a hát középen hátrafelé mutató mellkasi kyphosis és az ágyéki lordózis, amely a derékszakaszban előre mutat.

A scoliosis sajnos torzítja a gerincet  a három természetes görbe egy vagy több részén.

A scoliosisban szenvedő embereknek általában kettős nyaki görbülettel rendelkeznek. Ez instabilabbá teszi az ízületeket, és  sérülés veszélyével jár, ha nem kezelik finoman. A nyakat ilyenkor nem csavarjuk meg a scoliosis-specifikus kiigazításokban, hanem precíz, de enyhe nyomást fejtünk ki a nyak csontjaira. Ezek a nyomások arra kényszerítik a nyakát, hogy az ideális helyzetbe kerüljön. A terápiát a háton és a csípőn is elvégeztük amennyiben indokolt.

Fontos, hogy kérje ki kezelőorvosa véleményét  annak biztosítása érdekében, hogy a gerincferdülésével igénybe veheti-e a csontkovács kezelését!

Kérdései vannak a kezeléssel kapcsolatban? Vagy talán tapasztalatait szeretné megosztani? Szóljon hozzá a cikk alján, vagy keressen személyesen: Hilóczki János

Ingyenes állapotfelmérés!

Mit jelent ez a vizsgálat?

A csontkovács felméri a gerinc állapotát: van e gerincferdülés, csigolya elcsúszás, a lábak hossza eltér-e egymástól a csípőízület és a medence szakasz eldeformálásától, illetve van-e esetleges gyulladás az izmokban.

12 éves korig a csontkovács kezelés ingyenes, ha a felnőtt kísérő kezelést vesz igénybe.

Köszönjük az érdeklődést!