Porckorongsérv (discus hernia)
 A gerincoszlop  csigolyákból áll. A csigolyákat egymástól a porckorongok választják el. A porckorong egy olyan rugalmas kötőelem, melynek legfontosabb szerepe a járás közben a rezgések csillapítása. Ez az egység a gerinccsatorna, melyben a gerincvelő foglal helyet, mely körkörös gyűrűkből áll, középen nagy, folyadéktartalmú kocsonyás maggal abból kilépő ideggyökök foglalnak helyet. Az ideggyökök a csigolyák közti, mindkét oldalon található gyökcsatornákon keresztül lépnek ki, majd alkotják az érzékelésért és az izmok mozgatásáért, a belső szervek és erek beidegzéséért felelős idegeket. A porckorongsérvnek azt  nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad és a puha belső anyag kitüremkedik.
A porckorongsérv kialakulása
 A porckorongsérv, vagy gerincsérv kialakulása kapcsán  ismerjük meg  a porckorong kopás (degeneráció) fogalmát. A porckorong kopás a porckorong természetes öregedési folyamata. Lényege az, hogy a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít és így elveszíti rugalmasságát is. A porckorong a külső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik, összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a gyűrűk átszakadnak, a porckorongban lévő kocsonyás anyag hátrafelé vagy oldalra ki boltosul.  Leggyakrabban az L4-L5 csigolyák közt alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt ez az alsó ágyéki szakasz van kitéve a legnagyobb terhelésnek. Nyaki porckorongsérv az ágyékinál ritkábban fordul elő.
Mitől alakulhat ki?
Egy hirtelen végbemenő  terhelés vagy  egy rossz mozdulat, emelés, vagy akár  megfelelő bemelegítés nélkül  elkezdett, túl intenzív torna.  A  túlsúllyal rendelkezők nagyobb veszélynek vannak kitéve, csakúgy, mint a nyújtást,bemelegítést elhanyagoló nagy erőbevételt igényelt sportolók!
Tünetek
A porckorongsérv klasszikus tünetei a heves, éles fájdalom, mely a derékból a fartájék, a forgó felé, gyakran az alsó végtagba térdig, sőt bokáig sugárzik. E panaszokhoz az alsó végtag zsibbadása is társulhat. A tünetek általában lassan alakulnak ki. Ritka esetben a fájdalomhoz a láb mozgásainak gyengesége, még ritkábban a széklet és vizeletürítés kontrolljának a zavara is társulhat.
Fontos!
Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha az utóbbi tüneteket észleljük, vagy ha a fájdalom általános fájdalomcsillapítók hatására, pár nap alatt nem enyhül jelentősen, és pár hét alatt nem szűnik meg!
Nagyon fontos hogy a diagnózis egyértelműen csak modern képalkotó vizsgálatokkal (CT vagy MR) állapítható meg! Egy rövid orvosi vizsgálat és egy röntgen felvétel alapján senkiről nem jelenthető ki, hogy porckorongsérve van! A kivizsgálást reumatológus, ortopéd sebész, vagy idegsebész szakorvos végzi!
 
 
 
Milyen kezelések javasoltak a porckorongsérv esetében?
A diagnózis felállítása után első lépésként, amennyiben súlyos tünetek nem állnak fenn, úgy konzervatív (nem műtéti) kezelés javasolt
 
A műtéti kezelés sok esetben nem jelent végleges megoldást, mivel a műtét megbontja a gerincoszlop stabilitását, a műtéti területen hegesedés léphet fel, a porckorongsérv kiújulhat, a műtéti területnek megfelelően gyulladás  léphet fel, melyek sokszor hasonló panaszokat okozhatnak, mint maga a sérv. Ezért nagyon fontos, hogy műtétet csak megfelelő esetben végezzünk. Mivel sajnos  hajlamos a kiújulásra és kiújulása esetén súlyosabb formában jelentkezik és hosszabb ideig tart!
A porckorongsérv konzervatív kezelést igényel. Porckorongsérv esetében meg kell tanulni azt hogyan kímélhetjük gerincünket pl. ne emeljünk hajlott gerinccel,és kerüljük a hirtelen mozdulatokat ezzel megelőzhető a rosszabbodás.
A porckorongsérvet megelőző állapotot, amikor a porckorong csak kiboltosodik, de a rostos gyűrű még nem szakadt át, előboltosulásnak  nevezzük. Ez az állapot még  visszafordítható az ágyéki szakaszon.    A porckorongsérv és előboltosulás esetén összességében a tüneteken lehet különféle beavatkozásokkal javítani, akár panaszmentessé tenni a pácienst, de a betegséget önmagában meggyógyítani, azaz meg nem történté tenni nem lehet.
Leghatékonyabb gyógymódok közé  tartozik  a mozgás ezen belül kiemelném az úszást, nyújtó gyakorlatok végzését pl.: gerinctorna, pilates, jóga,stb. Illetve fontos a megfelelő tartás helyzet kialakítása. Ülőmunkát végzőknél az egyenes gerinc megtartása. Valamint a fizikai munkát végző egyéneknél az egyenes törzzsel végzett tárgy emelése.
Alternatív gyógymódok fontossága!
Elsősorban elmagyarázom miért is lényeges mindezek végrehajtása és betartása. Tudni illik  hogy a két porckorong közti nyomást mindenképp ellensúlyozni kell azáltal hogy a közte lévő kocsonyás anyag ami már statikailag megbomlott ezért nem képes megfelelő tartást biztosítani és ahogy oldalra vagy hátra ki boltosul így a gerincből kilépő idegeket ingerli ami által jelentkezik a fájdalom ,zsibbadás,egyéb más problémák amiket az előzményben is leírtam!  Tehát mindenképp a gerincoszlop nyújtása a fő cél. Ezek még önmagában kevés főleg hogy ha mellette levő tartó izmok letapadása ezt gátolja. Elsősorban izom illetve gyöklazító masszázst célszerű kivitelezni a páciensen,majd ezt követően manuális kimozgatásokat nyújtó technikákat kell alkalmazni! Erre megfelelő szakember  Manuálterapeuta vagy csontkovács tudja elvégezni hatékonyan!  Kiegészítő kezelés alkalmazható még eredményesen mint például a súlyfürdő, gerincnyújtó denevér pad kezelés, hát erősítő gyakorlatok végzése kis súllyal teljes mozgástartományban végezve!

Ingyenes állapotfelmérés!

Mit jelent ez a vizsgálat?

A csontkovács felméri a gerinc állapotát: van e gerincferdülés, csigolya elcsúszás, a lábak hossza eltér-e egymástól a csípőízület és a medence szakasz eldeformálásától, illetve van-e esetleges gyulladás az izmokban.

14 éves korig a csontkovács kezelés ingyenes!

Köszönjük az érdeklődést!

%d bloggers like this: