Melyek a porckorongsérv tünetei: nyaki gerincsérv, hátgerinc sérv, derék sérv, ágyéki porckorongsérv esetében? Milyen okokra vezethető vissza a gerincsérv kialakulása? Milyen megoldások léteznek a porckorongsérv kezelésére és gyógyítására? A csontkovács segíthet?

Porckorongsérv vagy gerincsérv?

pORCKORONGSÉRV CSONTKOVÁCSSAL

 Bár az elnevezés más, a porckorongsérv és a gerincsérv gyakorlatilag ugyanazt jelenti. Bár ez utóbbi (gerincsérv) a köznyelvben elterjedt és nem pontos elnevezés, mert a sérv a gerincoszlopban található porckorongot érinti.

A porckorongsérv latinul: hernia disci intervertebralis vagy egyszerűbben discus hernia (discus ’korong’, intervertebralis ’csigolyák közötti’, hernia ’sérvesedés’) szavak lefordításából származik. (Wikipedia)

Hogy ezt jobban megértsük, nézzük meg a gerincoszlop szerkezetét.

A gerincoszlop szerkezete

 A gerincoszlop  csigolyákból áll. A csigolyákat egymástól a porckorongok választják el. A porckorong egy olyan rugalmas kötőelem, amelynek legfontosabb szerepe a járás közben a rezgések csillapítása. Ez az egység a gerinccsatorna, melyben a gerincvelő foglal helyet, mely körkörös gyűrűkből áll, középen nagy, folyadéktartalmú kocsonyás maggal abból kilépő ideggyökök foglalnak helyet. Az ideggyökök a csigolyák közti, mindkét oldalon található gyökcsatornákon keresztül lépnek ki, majd alkotják az érzékelésért és az izmok mozgatásáért, a belső szervek és erek beidegzéséért felelős idegeket.

A porckorongsérv kialakulása – a gerincsérv testi-lelki okai

A porckorongsérvnek azt  nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad és a puha belső anyag kitüremkedik.

A porckorongsérv, vagy gerincsérv kialakulása kapcsán  ismerjük meg  a porckorong kopás (degeneráció) fogalmát. A porckorong kopás a porckorong természetes öregedési folyamata. Lényege az, hogy a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít és így elveszíti rugalmasságát is. A porckorong a külső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik, összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a gyűrűk átszakadhatnak, ilyenkora porckorongban lévő kocsonyás anyag hátrafelé vagy oldalra ki boltosul.

Egy hirtelen végbemenő terhelés vagy egy rossz mozdulat, emelés, vagy akár  megfelelő bemelegítés nélkül  elkezdett, túl intenzív torna a porckorongsérv kialakulásához vezethet.  Ugyanakkor a túlsúllyal rendelkezők nagyobb veszélynek vannak kitéve, csakúgy, mint a nyújtást,bemelegítést elhanyagoló nagy erőbevételt igényelt sportolók!

A porckorongok sérvesedése persze nem akkor kezdődik, amikor a porckorong kiszakad, és a kocsonyás mag kitüremkedik, hanem már jóval korábban. A túlzásba vitt ülőmunka rendszerint nem okoz azonnal kiszakadt porckorongsérvet, de elindíthatja a folyamatot.  A tartósan görnyedt testhelyzet következtében például a porckorongok hátsó falára nagyobb nyomás nehezedik, ami az ott található szövetek gyengíti. Egy idő után ezek a szövetek nem képesek ellenállni többet a megnövekedett terhelésnek, ezért a belső mag elkezd kidudorodni, nyomást helyezve ezzel az ott elhaladó idegekre. Ez a porckorongsérv kialakulásának folyamata.

A porckorongsérv lelki okai

A gerincsérv kialakulásának lelki vagy spirituális okairól viszonylag kevés helyen olvashatunk, pedig a testtartásunk és az abból származó elváltozások gyakran lelki problémára vezethetők vissza. Pszichológiai értelemben is “nyomhatja a vállunkat a gond”.

Ez a  nyomás fakadhat külső vagy belső túlzott elvárásoktól, meg nem oldott problémáktól, amelyekkel szakítani akarunk. Ez a tudatalatti szakítási vágy manifesztálódhat gerincsérv formájában. És akkor még nem beszéltünk a stressz okozta nyak körüli izmok megfeszüléséről, ami ha tartós, veszélyeztetheti az egészségünket.

Ha nem is hisszük el, hogy a gerincsérv lelki vagy spirituális okokra vezethető vissza, azt nem tagadhatjuk, hogy a feldolgozatlan lelki teher nyomot hagy az ember megjelenésén:

  • lehorgasztott fej
  • görnyedt vállak
  • rossz testtartás
  • merevség
  • stb…

A gerincsérv megelőzés

 Soha nem késő életmódot váltani vagy jó szokásokat kialakítani, még akkor sem, amikor már nem a porckorongsérv megelőzése hanem a gyógyítására keresünk megoldást

A görnyedésre sajnos sokszor akkor sem tudunk figyelni, ha nagyon akarunk, de ha tudatosan állunk a problémához, akkor észrevehetjük, hogy már megint rosszul tartjuk magunkat. Ilyenkor segíthetnek a megfelelő deréktámaszok – ha ülőmunkát végzünk. Számtalan gerincbarát szék kapható a piacon. Érdemes beszerezni egyet. Ne ezen spóroljunk!

A leghatékonyabb megelőzési módszer a rendszeres sport. Ilyenkor nemcsak a hátizmokat kell megerősíteni, hanem a hasizomra is fektessünk fokozott figyelmet. A gerinctorna és a nyújtás pedig gyengéden regenerálja a gerinc környéki területet. A mozgás nemcsak a testünknek tesz jót, de a léleknek is orvosság.

A porckorongsérv fajtái

Ha gyakran tapasztalhatunk nyaki-, derék vagy hátközép részt érintő fájdalmat, akkor előfordulhat, hogy nyaki porckorongsérv vagy deréktáji gerincsérv alakult ki, bár ez a probléma a  gerinc bármely szakaszán előfordulhat.

Ágyéki gerincsérv

Öt csigolya alkotja a hát alsó részét. Ezt a területet nevezzük ágyéki gerincszakasznak.

Az emberek 60-80% -ánál derékfájás tapasztalható valamikor életük során. A  derékfájást és a lábfájást sok esetben porckorongsérv okozza.

A porckorongsérv leggyakrabban deréktájban, az L4-L5 csigolyák között alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt ez az alsó ágyéki szakasz van kitéve a legnagyobb terhelésnek.

Nyaki porckorongsérv

Nyaki porckorongsérv az ágyékinál ritkábban fordul elő.  Rendszerint az ötödik és a hatodik (C5–6), valamint a hatodik és hetedik (C6–7) nyaki csigolyatest között alakul ki. Az idősebb (60+) betegeknél fokozott a hajlam a nagyobb nyaki sérvekre, különösen a C3–4 csigolyák között.

A gerincsérv tünetei

A porckorongsérv – különösen az ágyéki gerincsérv – klasszikus tünetei a heves, éles fájdalom, mely a derékból a fartájék, a forgó felé, gyakran az alsó végtagba térdig, sőt bokáig sugárzik. E panaszokhoz az alsó végtag zsibbadása is társulhat. A tünetek általában lassan alakulnak ki. Ritka esetben a fájdalomhoz a láb mozgásainak gyengesége, még ritkábban a széklet és vizeletürítés kontrolljának a zavara is társulhat.

A nyaki gerincsérv tünetei

 A nyaki sérv tünetei a koponya hátsó részén, a nyakon, a vállövben, a lapockán, a karon és a kézen érezhetők: zsibbadás, izomgyengeség, fájdalom formájában. Ez a fájdalom gyakran a felső végtagokba sugárzik az idegek nyomása miatt, amit a nyaki porckorongsérv kitüremkedése vált ki. A gerincvelő megnyomódása esetén tünet lehet még a járászavar, járásbizonytalanság is nyaki vagy háti gerincsérv esetében.

Fontos!

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha az utóbbi tüneteket észleljük, vagy ha a fájdalom általános fájdalomcsillapítók hatására, pár nap alatt nem enyhül jelentősen, és pár hét alatt nem szűnik meg!

Nagyon fontos, hogy a diagnózis egyértelműen csak modern képalkotó vizsgálatokkal (CT vagy MR) állapítható meg! Egy rövid orvosi vizsgálat és egy röntgenfelvétel alapján senkiről nem jelenthető ki, hogy porckorongsérve van! A kivizsgálást reumatológus, ortopéd sebész, vagy idegsebész szakorvos végzi!

A gerincsérv kezelése és gyógyítása

A diagnózis felállítása után első lépésként, amennyiben súlyos tünetek nem állnak fenn, úgy konzervatív (nem műtéti) kezelés javasolt. Bár a porckorongsérv nagyon fájdalmas lehet, a legtöbb ember sokkal jobban érzi magát csupán néhány hét vagy hónapos nem sebészeti kezeléssel.

Gerincsérv műtét

A műtéti kezelés sok esetben nem jelent végleges megoldást, mivel a műtét megbontja a gerincoszlop stabilitását, a műtéti területen hegesedés léphet fel, a porckorongsérv kiújulhat, a műtéti területnek megfelelően gyulladás léphet fel, melyek sokszor hasonló panaszokat okozhatnak, mint maga a sérv. Ezért nagyon fontos, hogy műtétet csak legvégső esetben válasszuk a porckorong sérv gyógyítására. Mivel sajnos hajlamos a kiújulásra és kiújulása esetén súlyosabb formában jelentkezik és hosszabb ideig tart!

Gerincsérv kezelése műtét nélkül

A porckorongsérv konzervatív kezelést igényel. Porckorongsérv esetében meg kell tanulni azt hogyan kímélhetjük gerincünket pl. ne emeljünk hajlott gerinccel,és kerüljük a hirtelen mozdulatokat ezzel megelőzhető a rosszabbodás.

A porckorongsérvet megelőző állapotot, amikor a porckorong csak kiboltosodik, de a rostos gyűrű még nem szakadt át, előboltosulásnak nevezzük. Ez az állapot még visszafordítható az ágyéki szakaszon. A porckorongsérv és előboltosulás esetén összességében a tüneteken lehet különféle beavatkozásokkal javítani, akár panaszmentessé tenni a pácienst, de a betegséget önmagában meggyógyítani, azaz meg nem történté tenni nem lehet.

A porckorongsérv gyógyítása házilag

Leghatékonyabb gyógymódok közé tartozik a mozgás ezen belül kiemelném az úszást, nyújtó gyakorlatok végzését pl.: gerinctorna, pilates, jóga, stb. Illetve fontos a megfelelő tartás helyzet kialakítása. Ülőmunkát végzőknél az egyenes gerinc megtartása. Valamint a fizikai munkát végző egyéneknél az egyenes törzzsel végzett tárgy emelése.

A gerincsérv alternatív kezelése – csontkováccsal, masszázzsal stb…

Elsősorban elmagyarázom miért is lényeges mindezek végrehajtása és betartása. Tudniillik,  hogy a két porckorong közti nyomást mindenképp ellensúlyozni kell azáltal, hogy a közte lévő kocsonyás anyag ami már statikailag megbomlott ezért nem képes megfelelő tartást biztosítani és ahogy oldalra vagy hátra ki boltosul így a gerincből kilépő idegeket ingerli ami által jelentkezik a fájdalom, zsibbadás, egyéb más problémák amiket az előzményben is leírtam!  Tehát mindenképp a gerincoszlop nyújtása a fő cél. Ezek még önmagában kevés, főleg hogy ha mellette levő tartó izmok letapadása ezt gátolja.

Elsősorban izom illetve gyöklazító masszázst célszerű kivitelezni a páciensen,majd ezt követően manuális kimozgatásokat, nyújtó technikákat kell alkalmazni! Erre megfelelő szakember: manuálterapeuta vagy csontkovács tudja elvégezni hatékonyan! 

Kiegészítő kezelés alkalmazható még eredményesen mint például a súlyfürdő, gerincnyújtó denevérpad kezelés, hát erősítő gyakorlatok végzése kis súllyal teljes mozgástartományban végezve!

Ingyenes állapotfelmérés!

Mit jelent ez a vizsgálat?

A csontkovács felméri a gerinc állapotát: van e gerincferdülés, csigolya elcsúszás, a lábak hossza eltér-e egymástól a csípőízület és a medence szakasz eldeformálásától, illetve van-e esetleges gyulladás az izmokban.

14 éves korig a csontkovács kezelés ingyenes!

Köszönjük az érdeklődést!

%d bloggers like this: